General NAS-Central Forums

Welcome to the NAS community
It is currently Sun Oct 22, 2017 12:57 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Jan 25, 2011 9:07 pm 
Offline

Joined: Sun Jan 23, 2011 12:50 pm
Posts: 1
Hi,
I have 2 Lacie Networks Spaces 1.
One runs 1.1.6 software, the other runs 1.1.8 software
Both have been hacked so on both devices I can run (ssh)/(telnet)

On both devices I can run smbclient and connect to the other device.
mget/mput runs both ways on both devices.

The setup is: 1 device is connected as a local network (server) disk in a (windows) network
The 2nd device is supposed to act as backup for device no 1 - in the same network.
I have connected devices 2 to device 2 with their own switch to take the heat of the central router/switch when the 500GB are copied from
device 1 to device 2 (there is a lan-link from the switch to the router of course)

I use Windows and am not much of an Linux expert. On windows I can run backup programs to copy files from device 1 to
device 2 but I found it more fun to figure out how to let one of the devices take care of back/copy the contents of device 1 to
the other.

Mget/mput is a good start but has a couple of drawbacks. For starters the timestamp of files isn't copied.
And further as handy as using masks can be it fails when you only need to specify the files you DON't want copied.

Anyway - to overcome the timestamp problem I surfed around and think now that the best way to do that is to mount device 1 into/in/on (?) device 2 and use the cp command instead of the mget/mput commands.

So in ssh/telnet on the 192.168.1.13 device I did:
mount -t ntfs 192.168.1.11/openshare //mnt/lace
(and a couple of variations in the slash-settings) but got error:
mount:special device 192.168.1.11/openshare does not exist.

Any ideas on:
1: how to preserve the timestamp when copying files from device to device
2: how to mount device 1 into device 2

Thanks,
Willem.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jan 27, 2011 10:22 pm 
Offline

Joined: Mon Jun 16, 2008 10:45 am
Posts: 6049
wpnascentral wrote:
2: how to mount device 1 into device 2
When using samba you'll have to use smbfs or cifs. Not ntfs. For these filesystems to work you need the kernelmodules. I compiled them, and smbfs.ko actually loads. cifs.ko has unresolved dependencies.

Unfortunately you'll also need a mount helper. This could be named mount.smb or smbmount. This evening I tried several binaries from different sources on my box, but noone worked. Maybe you can find a working one. It's called smbfs package, or smbmount. Packages made for Arm NASses could work. The package for Lenny doesn't work. It only wants to mount cifs.

The commands to get it working would be:
Code:
# insmod smbfs.ko
smbmount //server/share mountpoint


Maybe it's easier to try to get rsync server and client running.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group