General NAS-Central Forums

Welcome to the NAS community
It is currently Sat Nov 18, 2017 12:13 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Where do I begin...?
PostPosted: Tue Nov 24, 2015 4:22 am 
Offline

Joined: Tue Nov 24, 2015 4:05 am
Posts: 5
Hi there,
My5Big Pro has decided to stop working.
Here, in as much detail as possible is the sorry story.
2 days ago the box was very slow transferring files, so I rebooted it. Since then, the big LED on the front blinks blue for ages, I'm talking 30+ minutes.
If it does finally settle to a solid blue - which it does from time to time - I can see the drive using the Network Assistant, but it can't see the disks, or volumes or whatever you want to call it.
At this point I should probably say I'm on Mac, 10.11.1 & yes, it has been working under the latest OS X for me.
I've just had to do the dreaded 'long push' to reboot the box again, & it's flashing blue quickly.
I do have the key etc, but before I do anything drastic(?) I thought I should post here, in case anyone can tell me what to do - nicely I hope.
I was running iTunes, Plex & Time Machine on it, plus I stored other files.
5x 2TB drives.
I can't say whether or not the drives all check out, as I'm still waiting (& waiting) for it to restart.
What I can say is when I visit http://lacie-5big-pro.local/ it asks me for my Mac address & then gives me two options. FTP or Restore (or similar), whereas previously it was my Dashboard.
I have tried both of those, & get a really unhelpful error on-screen.
I'm about to go & grab a VGA cable (who has one of those these days?) to see if I can see anything.
I have of course also contacted support, but have yet to receive a reply.
Here's a screenshot, I don't like the look of the highlighted area http://i.imgur.com/3H97olv.jpg
Anyway, obviously I have no backup of the files - I figured the chances of 2x drives dying at the same time would be minimal.
I never really thought I'd not be able to access ANY of them.
Can anyone point me in the right direction, give me any advice or things I should try.
I'd really like to get a decent nights sleep again.
Thanks for listening.
Jas


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Where do I begin...?
PostPosted: Tue Nov 24, 2015 9:21 am 
Offline

Joined: Mon Jun 16, 2008 10:45 am
Posts: 6072
You're a bit off-topic in this sub-forum. The 5Big Pro is a totally different beast than the 5Big v1.

Anyway, I think you have one or more dying/dead disks, or a failing motherboard.

Your screenshot shows an 'Event log' button. Does it show anything relevant?

Quote:
Anyway, obviously I have no backup of the files - I figured the chances of 2x drives dying at the same time would be minimal.
You have 5 disks, probably from the same batch, who have shared all good&bad and power fluctuations. If one dies, what are the odds a 2nd is about to die? OK, you can handle 2 dead disks. But then you have a degraded,non-redundant array of 3 disks which statistically are also about to die.
Raid is never a replacement for backup.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group